Δόγμα Τρούμαν - σχέδιο Μάρσαλ.

ΕΜΠΡΟΣ  11-11-1947
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  8-5-1947
Ο φόβος της νίκης των ανταρτών  του Δημοκρατικού Στρατού   οδήγησε τον Αμερικανικό πρόεδρο  Χάρρυ Τρούμαν,  να διακηρύξει στις 12 Μαρτίου 1947, στο Κογκρέσο το περίφημο Δόγμα του,  το οποίο προέβλεπε "βοήθεια" προς την Ελλάδα και την Τουρκία για να αντισταθούν στις "πιέσεις" που δέχονταν από τον κομμουνιστικό κόσμο. 
ΕΜΠΡΟΣ 1-6-1947
ΕΜΠΡΟΣ 21-6-1947
Η βοήθεια που ορίστηκε ανερχόταν στο ποσό των 400 εκατ. δολαρίων εκ των οποίων τα τριακόσια προορίζοντο για την Ελλάδα και μόνο τα εκατό στην Τουρκία. Αποφασίστηκε ακόμη, η παραμονή μερικών βρετανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα για λόγους... ασφαλείας. Να υπενθυμίσουμε ότι οι όροι ήταν περιοριστικοί για το δάνειο (βοήθεια). Μια στρατιωτική αποστολή από 50 Αμερικανούς αξιωματικούς υπό τις διαταγές κάποιου στρατηγού (Λίβσεϋ) ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Συνοδεύτηκε και από μια οικονομικό-πολιτική αποστολή, που ήρθε στην Αθήνα, με σκοπό να διαχειριστεί τα αμερικανικά χρήματα.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  2-5-1947
Αργότερα, η οικονομική αυτή βοήθεια αναβαθμίστηκε με την κατάρτιση ενός σχεδίου, το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 1947, από τον υπουργό Επικρατείας των Η.Π.Α. Τζορτζ Μάρσαλ. Έτσι, πήρε και το όνομά του. Η οικονομική "βοήθεια" ανήλθε στο ιλιγγιώδες ποσό των 12 δισεκ. Δολαρίων με προορισμό την ενίσχυση και σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών κρατών που θα αποδέχοντο τους όρους του σχεδίου.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ  21-6-1947